Thursday, 18 August 2016

Persiapan Barang Keperluan ke Universiti

Assalamualaikum hai readers yang disayangi, hari ni yaya nak kongsikan senarai barang keperluan untuk ke universiti. Mesti sekarang ramai yang tengah sibuk membuat persiapan mudah-mudahan entri ini membantu dan memudahkan anda membuat persiapan.

 Gambar : Credit to Google

SENARAI PERTAMA :

Senarai pertama ini lebih kepada barang-barang yang berbentuk dokumen peribadi pelajar. Saya akan senaraikan di bawah :

1. Salinan kad pengenalan pelajar
2. Salinan slip SPM & STPM pelajar
3. Surat tawaran kemasukan ke universiti
4. Semua jenis sijil yang dimiliki oleh pelajar
5. Slip penyata gaji ibu bapa
6. Salinan sijil tamat persekolahan pelajar
7. Dokumen-dokumen lain yang berkaitan dengan akademik dan ko-kurikulum
8. Laporan pemeriksaan kesihatan / X-RAY
9. Gambar passport (4 keping ke atas)

*Simpan dalam fail untuk memudahkan kalian membawa dokumen ini ke sana sini*

SENARAI KEDUA :

Senarai kedua ini merupakan senarai pakaian yang perlu dibawa untuk ke universiti nanti.

1. Baju kurung yang cukup (antara 5 hingga 10 pasang) *untuk perempuan*
2. Baju melayu yang cukup (antara 5 hingga 10 pasang) *untuk lelaki*
3. Baju kemeja lengan panjang (3 helai dan ke atas) *untuk perempuan dan lelaki*
4. Baju kemeja lengan pendek (3 helai dan ke atas) *untuk lelaki*
5. Baju pyjama untuk tidur
6. Baju sukan (T-shirt putih lengan panjang atau pendek)
7. Baju T-shirt untuk kegunaan riadah petang
8. Baju basahan untuk kegunaan di dalam asrama/kolej kediaman
9. Kain sarung *untuk perempuan jika perlu sahaja*
10. Seluar sukan untuk kegunaan riadah petang
11. Seluar sukan untuk kegunaan aktiviti lasak
12. Seluar slack untuk ke kelas kuliah
13. Skirt panjang *untuk perempuan*
14. Skirt dalam *untuk perempuan*
15. Singlet dalam kaler hitam *untuk perempuan*
16. Selendang / tudung
17. Inner tudung
18. Stoking (lima helai ke atas)
19. Kasut untuk kegunaan ke kuliah
20. Kasut sukan
21. Kasut formal
22. Selipar tandas
23. Selipar untuk ambil air wudhuk
24. Kasut/selipar untuk kegunaan riadah/bersiar-siar/shopping
25. Apa-apa jenis pakaian/seluar yang bersesuaian.

*Pakailah pakaian yang sopan dan menutup aurat*

SENARAI KETIGA :

Senarai ketiga ini lebih kepada alatan mandian yang perlu dibawa oleh semua pelajar. Peasanan saya, bawalah alatan mandian ini dengan secukupnya bagi memudahkan kalian semua.

1. Sabun mandi
2. Shampoo
3. Pencuci muka
4. Ubat gigi / berus gigi
5. Bedak sejuk *jika perlu*
6. Ubat anti-jerawat *jika mahu*
7. Minyak wangi
8. Bedak badan / bedak muka
9. Lip Ice (bagi mengelakkan bibir kering)
10. Rexona untuk mengurangkan bau ketiak *penting!*
11. Alatan make-up *untuk perempuan sekiranya perlu sahaja*
12. Alatan untuk memakai selendang seperti kerongsang dan pin
13. Baldi / gayung
14. Berus untuk berus lantai tandas *jika perlu*
15. Alatan lain yang dirasakan perlu

*Bawalah dengan jumlah yang cukup*

SENARAI KEEMPAT :

Senarai keempat lebih kepada senarai alat tulis yang wajib dibawa terutamanya untuk ke kelas kuliah.

1. Pen (sekurang-kurangnya 12 batang)
2. Pensel (sekurang-kurangnya 6 batang)
3. Pensel warna (jika mahu dan jika perlu)
4. Pen warna warni (penting untuk menulis nota)
5. Highlighter
6. Correction tape / liquid paper
7. Pemadam / peraut / pembaris (secukupnya)
8. Stapler dan ink stapler
9. Pita pelekat dan gunting
10. Buku nota (secukupnya)
11. Kertas kosong (secukupnya)
12. Marker pen
13. Set geometri (jika perlu)
14. Calculator *wajib!*
15. Laptop *wajib!*
16. Charger laptop *wajib!*
15. Alatan lain yang berkaitan dan sekiranya perlu

*Bawalah dengan jumlah yang cukup*

SENARAI KELIMA :

Senarai kelima merupakan senarai penting untuk keselesaan, kemudahan dan kedamaian di dalam bilik asrama nanti.

1. Bagasi untuk menyimpan segala jenis pakaian
2. Beg sandang untuk pergi ke kuliah
3. Backpack untuk pergi ke kuliah
4. Handphone / tablet / gajet
5. Wallet
6. Kunci mangga yang kecil untuk kunci beg (penting untuk mengatasi kecurian)
7. Power bank *jika perlu*
8. Pewangi bilik
9. Plastik sampah
10. Tong sampah kecil
11. Rak buku yang bersaiz sederhana kecil
12. Fail
13. Cadar untuk tilam/katil
14. Karpet untuk keselesaan
15.Sejadah/ telekung/songkok
16. Radio *jika perlu*
17. Kudapan
18. Periuk belanga / lesung batu
19. Periuk nasi
20. Cerek air
21. Gelas / pinggan / mangkuk / sudu garfu
22. Tuala muka / tuala badan / tuala kecil / tuala besar
23. Sapu tangan
24. Lampu meja
25. Lampu katil
26. Ubat-ubatan (selesema, batuk, antibiotik dan demam WAJIB BAWA)
27. Minyak angin / minyak urut / minyak yang berkaitan dengan kesihatan
28. Pembalut luka
29. Jaket sejuk / sweater
30. Perhiasan untuk di dalam bilik
31. Al-Quran / Yaasiin
32. Bantal / selimut secukupnya

*dan lain-lain mengikut keperluan dan cita rasa masing-masing*

Selamat menjalani kehidupan baru di universiti. Set matlamat dan azam yang jelas untuk mencapai cita-cita yang diimpikan.
Sekian, terima kasih.

Love,
Yaya Yuki

Review Photo (Latest trend in instant photo printing - WePrint)

Assalamualaikum hai semua. Hari ni yaya nk review gambar yang telah diprint oleh mesin WePrint. Boleh baca entri sebelum yang review mesin weprint di sini 


Cantik kan. Kualiti gambar sharp. Yaya bagi 5 bintang untuk kualiti gambar yang diprint. sangat puas hati. Highly recommended.

Any inquiries please contact:

Contact number: 019-985 8151 (Elaine)

Business hours: Monday to Saturday (9am to 6pm)


Liberty Printing Sdn. Bhd. (1080784-T)
Add: 6, 6A & 6B, Jalan Harmoni 1A/KU3, Kristal Klang Commercial Centre, 42100 Klang, Selangor.

Thanks for reading.

Love,
Yaya Yuki

Wednesday, 10 August 2016

Sukacita Dimaklumkan Anda......

Assalamualaikum hai semua, dah lama yaya tak hapdate belog beberapa minggu ni agak sibuk dengan urusan kehidupan sikit. Urusan kehidupan tauu bukan urusan kahwin eh?? hiks ihiks. Keputusan UPU telah pun diumumkan pada 8 August 2016 bermula jam 12 tengahari iaitu 2 hari lepas. Tepat jam 12, yaya pun dengan eksited jari ketaq-ketaq ni hantar mesej untuk menyemak. Dalam masa lebih kurang 5 minit kemudian UPU, hantar mesej balik, masa ni yaya tak berani nak view dulu tengok dekat notification dulu. Sekali, nampak jek perkataan "Tahniah tu" Allahuakhbar menitis air mata yaya gembira sangat sebab yaya dapat kos yang yaya minta dan paling penting yaya dapat Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Alhamdulilah syukur, kalau yang pernah mengikuti kisah-kisah dekat blog Yaya ni, mesti ada terbaca Universiti impian yaya iaitu UKM. 

Alhamdulilah syukur pada Allah atas rezeki UPU :). Hampir 9 bulan dah berehat di rumah akhirnya Yaya Yuki kembali menjadi student balik. Rindu sebenarnya nak belajar dah lama rasanya tak pegang buku tak buat nota semua. hehe.

Yaya nak ucapkan tahniah kepada semua pelajar yang bakal melapor diri 28/8 ni. Belajar elok-elok. Semangat, target dan azam yang baru. Kepada yang tidak ditawarkan tempat jangan sedih-sedih ye. Pastikan anda sudah membuat rayuan di UPU. Pilih dan susun kos dengan betul. InsyaaAllah mudah-mudahan kita sama-sama akan masuk ke universiti dan mencapai cita-cita masing-masing. Good luck.

sekian, wasalam.

Thanks for readings,
Yaya Yuki

Wednesday, 3 August 2016

Clearance Stock Iphone dan Samsung. #MurahdanBerbaloi

Assalamualaikum hai semua, siapa peminat iphone dan samsung dekat sini? meh nak habaq sat GadgetMeets ada buat promosi penghabisan stock untuk iphone dan samsung.

Samsung Galaxy A7 16 GB - RM1500 sahaja.





Apple Iphone 6s 64GB - RM 3200.00

semestinya ORIGINAL
Bukan REFURBISHED, AP SET or MY SET 
warranty ORIGINAL dari APPLE CENTRE
boleh COD area KL dan Selangor.

berminat?
wasap 013-7677509 sementara stok masih ada.

Thanks for reading.

Love,
Yaya Yuki