Saturday, 2 January 2016

Segmen Awak Orang Mana?

Assalamualaikum semua :) ada sesiapa yang masih segar lagi matanya? masih belum mengantok lagi?. Apa kata Jom join segmen "Awak Orang Mana" dari Blog Rrai. Click banner untuk join ye.
http://bajuwarnacoklat.blogspot.my/2016/01/segmen-awak-orang-mana.html
Saya YAYA YUKI dan Saya orang BATU PAHAT, JOHOR. Samalaa kita Rrai Johorean.
emm yaya pilih 2 warna boleh rrai? Yaya pilih Pink dan Biru. 

yaya tinggal dekat Pekan Senggarang. Kenapa nama Senggarang?? menurut cerita orang orang tua suatu ketika dahulu dekat sungai senggarang tu ada buaya yang sangat garang lalu orang pekan mengelarnya sang garang, sang garang. bila sebut lelaju lama-lama jadilah senggarang. 

Pekan Senggarang terletak berdekatan dengan bandar Batu Pahat, Pekan Parit Raja (ada UTHM) , dan Pekan Rengit. Apa yang istimewa dengan tempat tinggal yaya ni ?? haaaa dekat senggarang ni ada Pantai Sungai Lurus yang terkenal dengan menu kerang bakar. Kalau datang sini jemputlah menikmati kerang bakar.

segmen ini akan tamat pada- 22/1/2016. Jom join and good luck.

20 comments:

  1. Tq sbb join Yaya. Hihiii yeayyyy tepuk tangan orang Johor! Batu pahat rrai selalu g BP Mall dgn Yong Peng je. Sbb Bp Mall ada wayang. Dan Yong Peng ada rumah makcik makcikkuuu hihi. Kalau nak harap tengok wayang kat muar, harapan jelaa. sbb tu org muar selalu tengok wayang kat bp, melaka ngan segamat. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa yeke Rrai nanti kalau datang BPM hello2 dengan yaya hehe outing sesama tengok wayang :) ouhh Yong Peng yaya pun selalu ke sana jugak sebab ayah yaya kerja dkt yong peng :)

      Delete
  2. wah yaya siap tahu cerita disebalik nama tempat lagi tu...hebat r...apa2 pun selamat bersegmen yaya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe sebab masa yaya buat asgmnt sejarah n Geografi kena cari asal usul nama tempat itu yang yaya pro skit bab asal usul senggarang ni ehehe. Thanks sofie. Jom join skli :)

      Delete
  3. Woah there's so many johorean blogger lah . Oh that's why those place name it as senggarang , I don't even know the hostory about it , after you shared this segment "Awak org mana" that actually the name after a really "MAD CROCODILE" . Most of all thing ! . I want to visit Pantai suungai lurus , bcs I really need to try famous kerang bakar . Good info ! and the this segment remarkable too . Bravo and happy new year Aleiya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe so Dhuha ure Johorean too?? :). If u have a leisure time come and visit my "senggarang" hehehe. i will guide u tour the village and try the kerang bakar. sure u want it again after the first try :) hehhee. Happy new year too Dhuha :)

      Delete
    2. Haha I'm from the north of Malaysia coordinates start with 3.00######## Perakian ID 08 haha . But I'm studying at singapore which is , it is not far from JB , Hey lets meet up and tried P.Gudang Ikan bakar near carrefour tu. haha

      Delete
    3. ouhh dhuha study in singapore?? NUS ? wahhhh hebatnyaaaa...
      okay let bring me to taste the ikan bakar :)

      Delete
  4. info yg menarik mengenai Senggarang yang sy xpernah tahu sblm ini ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh :) kalau free meh laaa jalan2 dekat kampung yaya :) yaya boleh guide tapi kat sni tempat menarik macam laut, air terjun, kampung-kampung ada sungai cantik-cantik jek.

      Delete
  5. Waa~ siap ada history lagi.. hepy new year :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh :) yaya minat sejarah, tu yang suka ambil tahu pasal benda yang dah berlalu ni. Happy new year too :)

      Delete
  6. shawal datang singgah + follow sini ye.. ^^

    jemput join GA Shawal.. :)

    http://akubukaninnocent.blogspot.com/2016/01/GiveawayWelcome2016.html

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum.. Best of luck sis.. =D akk pun join segmen yang sama..

    http://starlavenderluna.blogspot.my/2016/01/segmen-awak-orang-mana.html

    ReplyDelete
  8. Hi qila singgah dari segmen sama hehe.
    Alaaaahai jeles nya ramai johorean in this segmen :((( hahahaha!
    Qila orang Gombak btw huhu.

    ReplyDelete
  9. http://www.bajuwarnacoklat.com/2016/01/banner-untuk-segmen-awak-orang-mana-dah.html

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda :D