Saturday, 14 November 2015

Untungnya Perempuan Mempunyai Rahim

Assalamualaikum semua :) semalam kan Yaya ada membaca sesuatu yang so Interesting.. and Yaya nak share Istimewanya wanita dan sepatutnya dihargai oleh lelaki. Wanita sepatutnya dilindungi bukan disakiti. Kerana banyak pengorbanan wanita khusunya yang telah berumah tangga. Eh? emo nya yaya ni ahahaha. Okay, kalau korang perasaan akhir-akhir ni viral tentang isteri dianiaya dan macam-macam lagi. 



ada satu kes baru-baru ni yang yaya baca sepasang suami isteri dan baby mereka ke kedai makan. Si isteri duduk memeluk erat bayi sambil menunggu suami membeli makanan. Yang suami ni pulak ergghh mata kerajang. Masa tengah beratur tu. Galak jek si suami berkenaan memandang perempuan di hadapannya tanpa rasa segan silu. Kesian si isteri berkenaan mesti dia menyangka suami dia yang paling sweet, setia dalam dunia ni. Sebagai wanita, yaya memang benci perangai lelaki mata keranjang ni. Maaf kaum adam, bukan semua ye maksud yaya, segelintir macam tu. Mudah-mudahan Allah kurniakan yaya seorang suami yang dijauhkan dari perangai macam tu. Amin. 

Untungnya Perempuan Mempunyai Rahim

1) Dia berkerja dengan Allah jadi "kilang manusia". Tiap-tiap bulan dia bercuti bergaji penuh 7 sehingga 15 hari sebulan, dia tidak wajib sembahnyang tetapi Allah anggap diwaktu itu adalah sembahyang terbaik darinya.

2) Satu lagi berita gembira untuk wanita adalah sepanjang dia mengandung.. Allah sentiasa mengampunkan dosanya. Lahir saja bayi, seluruh dosanya habis diampunkan. Inilah nikmat tuhan kepada wanita. jadi kenapa wanita perlu takut untuk melahirkan anak?. Seandainya wanita itu mati sewaktu melahirkan anak, itu dianggap mati syahid Allah izinkan terus masuk syurga.

3) Cuti bersalin 60 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati tapi, cuti yang Allah beri sebab dia berkerja dengan Allah. Orang lelaki tidak ada cuti dari sembahyang. Sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya.

4) Wanita yang bersuami seluruh kebaikan suaminya, isteri dapat pahala, tetapi dosa suaminya dia tidak tanggung.

5) Di akhirat nanti, wanita solehah akan terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia perolehi tanpa disedar. Bila dia lihat suami tengah berusaha sedaya upaya menyeberangi titian Sirat, dia tak nak masuk syurga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk masuk syurga. Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi diakhirat.

sumber : Diari Muslimah.

Semoga perkongsian ini bermanfaat. Thanks for readings :)

7 comments:

  1. thanks buat perkongsian..I'm proud of being a woman :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sama-sama awak :) alhamdulilah im proud being woman too

      Delete
  2. subhanallah..Allahu..bersyukurlah kerana dicipta menjadi wanita..alhamdulillah..

    ReplyDelete
  3. MashaALLAH. kagum menjadi wanita. i'm so proud:)

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda :D