Monday, 27 July 2015

Khusus buat Kaum Hawa


Assalamualaikum semua hai hai hai :D okay petang tadi aku dok scroll2 lah timeline fb tuh, tetiba jumpa 1 article yang viral tentang lens user yang mengalami cacat penglihatan.

okay guys, im one of the user of lens. Gadis tersebut hilang penglihatan sebab dia still pakai contact lens dia selepas tarikh expired and then dia tak cuci lens nya betul-betul.

korang jangan salah faham okay, aku tak cakap pakai lens ni bagus, memang banyak bahaya daripada baiknya.Apa yang baiknya?? untuk orang yang rabun ,tapi tak suka spec macam aku lah tu! ihiks :D.Selain tu, perempuan selalu pakai untuk jadi cantik betul dok?? ala-ala mata barbie doll gituh.

ini hakak yaya yuki nak pesan mata ni kan awak, kalau hilang kita tak boleh beli dekat kedai tau tak ada gantinya, kecuali kalau kita ada penderma.Oleh itu, hargai lah mata awak awak semua tu, jaga ia sebaik mungkin.Kerana mata adalah sesuatu anugerah yang tidak ternilai dengan wang ringgit atau sebagainya.

Sedikit Tips untuk Pengguna Lens

*Sebelum pegang lens tu pastikan tangan kita berada dalam keadaan bersih dari segala kekotoran.

*Mangkuk Lens tu rajin rajin laa bersihkan.Kekadang ada habuk halus2.

*Lens biasanya maximum 3 bulan. Mungkin boleh extend lagi tapi better after 3 months using. buang terus.

*Hati-hati bila beli lens.Kena pandai pilih.

*Jangan sesekali basuh lens tu pakai air biasa.Memang tak boleh dik, sebab dia ada solution khas.Boleh dapat di kedai cermin mata berdekatan ye :) tak silap masa beli hari tu around RM15 untuk botol besar.

*haa lagi 1 jangan pakai lens lebih 8 jam dan paling bahaya bawa ke tidur.BAHAYA! aku ingat lagi mak kawan aku dia terlupa pakai lens and then dia tidur, lepas tu bangun pagi esok lens nya dah merayap ke mana tah.Haa bahaya okay.dan bila pakai lens tolong jangan sesekali dekat dengan api, macam tempat BBQ dan apa2 yang lebih kurang macam tu.


#sayaPeduliDenganMataAnda #JomHargaiMataKita

Instagram : @yayayuki96


Thanks for reading
Love,
YAYA YUKI

2 comments:

  1. e'in pun pengguna lense. yes, kena selalu bersih tgn tu sblm guna. and ape yg awak share tu sume betul. hihi.

    ReplyDelete
  2. x pernah pakai lense..alhmdulilah mata okey...

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda :D