Friday, 30 January 2015

Jom Follow

Assalamualaikum semua hai :)
jom follow Twitter baru yaya 
twitter lama yaya baru deactive :)


lepas folow mention okay,
and i'll follow you back :)
thank you 


love,
yaya yuki

Thursday, 29 January 2015

Tips Merawat Hati dan Melupakan Seseorang

setelah habis join GA , yaya tutup entry yaya malam ni dengan sedikit tips :)

CARA-CARA MERAWAT HATI DAN MELUPAKAN SESEORANG

yaya kongsikan sedikit tips ni sebab mungkin ianya pernah juga lah berlaku pada diri yaya sendiri, apabila orang kita sayang pergi dari hidup kita , tinggalkan kita dan sebagainya, mungkin juga pernah berlaku pada orang lain, sakit tak sakit?? hilang orang yang kita sayang???
mestilah sakitkan, walaupun depends pada seseorang itu , sama ada ia mengambil masa yang lama untuk sembuh atau pun sekejap sahaja, yang pasti mesti ada luka di hati,
yela dinding yang cantik, kita paku, then kita cabut balik paku tu, adakah dinding itu akan kembali seperti sebelum kita paku tadi??? of coz tak kan :)

alamak terpanjang pulak mukadimah nya :) hihi sorry
 **terexcited (excited ke kau tengah kecewa ni yaya) hee :D hanya hati mampu berbicara ,siapakah gerangannya??siapakah pelakunya?? mungkin aku yang bersalah,atau kau terlalu alpa dengan urusan duniawi mu?? "selera mungkin boleh berubah, tetapi tidak pada hati", itulah aku YAYA YUKI 
**nota jari : ok guys sebenarnya yaya minat dalam penulisan novel, ada gaya nak jadi penulis novel dak??hihi maaf jikalau ayat terlampau jiwang atau annoying tahap nak muntah pelangi selepas membaca :D


 
Tips Merawat Hati Yang Terluka dan Melupakan Seseorang


1) Dekatkan diri dengan ALLAH S.W.T.

Banyakkan muhasabah diri kita, banyak lakukan solat-solat sunat untuk mendapat ketenagan  kedamaian hati.

2) Baca Al-Quran setiap hari, dan amalkan Al-Mathurat (pagi dan petang).

membaca Al-Quran bukan sahaja dapat pahala, memperolehi ketenangan hati, kelapangan dada,tetapi ianya juga membuat mata kita terang dan jelas :)

** Tips di atas bukan sahaja kita lakukan bila kecewa sahaja tau, Lakukan setiap hari insyaa ALLAH kita akan selalu diberi petunjuk dalam mencari sesuatu yang tidak pasti.
"La Tahzan Inallah Ha Ma'na"
'jangan bersedih ALLAH itu ada bersamamu'

3) Lupakan dan buang semua perkara/kenangan yang lalu

Buang semua kenangan yang boleh membawa kita mengingati kepada seseorang ,ini boleh dilakukan  jikalau dengan mengingati dia membuat kita bertambah terluka okey.


4) Think Positive

ini penting !! sebab ada orang yang putus cinta yang terluka terus ambil jalan pendek nak bunuh diri,
hello girls wake up nyawa awak jauh lagi berharga dan bernilai dari cinta dari si dia.Percayalah setiap manusia di dunia ini sudah ditentukan jodohnya yang tertulis di LUTH MAHFUZ, JODOH PASTI BERTEMU, tulang rusuk tetap akan berjumpa dengan pemiliknya, tanpa tertukar pemiliknya, pada masa yang telah ditetapkan so dont worry girls keep calm and keep istikharah :)

5) Peluang

Tetiba setelah bertahun-tahun berlalu dia dapat jejak korang semula , mungkin dekat social media, atau tempat kerja yang sama atau sebagainya. and dia minta maaf and berkata
 "lets bygone be bygone" lets start a new life 
ok ini depend laa pada korang, tapi menurut persepsi yaya yuki kan setiap manusia di muka bumi ini kita boleh beri dia dua kali peluang , seperti kita sedia maklum "mana ada orang yang tak pernah buat silap kan" jikalau memberi peluang kedua kepada si dia dapat merawat hati kita yang kecewa dulu tu,,its okay :) bagilah jengan dera hati kita pula, supaya teruskan ego kerana ia akan lebih menyakitkan yelaa kan kadang kadang FIRST LOVE, susah nak lupa gitu...

secara kesimpulannya

Selepas ketawa pasti menyusul air mata
Selepas nestapa pasti kegembiraan menjelma
Selepas Allah berikan kita gelap pasti akan datang terang
Allah berikan terang untuk bersyukur
Allah berikan kita gelap untuk bersabar
Kadang-kadang Allah beri kita hujan
Kita tanya mana matahari
Rupa-rupanya Allah nak bagi kita pelangi
Kadang-kadang Allah beri kita malam yang pekat
Kita tanya mana bulan???
Rupa-rupanya Allah nak bagi kita lihat bintang
Allah patahkan hati kita untuk selamatkan jiwa kita
Allah patahkan hati kita untuk kuatkan diri kita




sampai sini sahaja untuk malam ni :)
Terima Kasih Sudi Membaca
alang-alang membaca jom komen sekali 


love,
yaya yuki

Mini Lucky Draw Blog XDramaQueen #3



Next,Mini Lucky Draw Blog XDramaQueen #3

senarai hadiah 

Hadiah pertama:
Bekas minuman + dua peket jus delima tajaan Pamoga Vida Beauty


Hadiah kedua:
Bedak talkum Far Away tajaan Avon


Hadiah ketiga:
Gincu Pop Love Lipstick tajaan Avon


Hadiah saguhati:
Sabun Que Putih tajaan Pamoga Vida Beauty


Click Banner untuk join :)
Terima kasih 

love,
yaya yuki

Mini Giveaway By azhafizah.com


Hai assalamualaikum semua :) 
jom joim GA ni 

hadiahnya

20 sample Nurraysa Beauty Soap x 20 pemenang [seperti dalam gambar banner]


Kebaikan Nurrasya Beauty Soap
NURRAYSA BEAUTY SOAP : Merawat jerawat, jeragat, kulit berminyak, memudarkan parut, mengecilkan liang pori pada wajah, mencerahkan kulit wajah, membuang sel-sel kulit mati, melembapkan kulit muka, memperbaiki struktur kulit muka dari dalaman, mengurangkan whitehead & blackhead, merawat eczema, gatal , kurap dan panau, menghilang bau badan.

KANDUNGAN : Glyserin, minyak zaiton extra virgin, herba, susu kambing, collagen

CARA GUNA : Cuci muka 3kali sehari , sapukan buih-buih sabun di wajah, biarkan 1-2 minit, bilas sehingga bersih.

Sesuai untuk lelaki ,wanita dan kanak-kanak. Baby pun boleh guna sebab 100% natural tiada tambahan bahan kimia,ade kelulusan kkm dan buatan muslim

UNTUK ORDER :  WhatsApp/Telegram 0129072776


Click Sahaja Banner di atas untuk join okeyh :) cepat tau tarikh tamat esok :)
Terima Kasih :)

love,
yaya yuki

Wednesday, 28 January 2015

RED CARPET GIVEAWAY BERSAMA PAPAGLAMZ

Next, Giveaway by PAPAGLAMZ.com

dengan suasana yang nyaman kat library ni makin rancak laa join GA @Segmen :)
first at all , sorry to papaglamz.com sebab dah lama invite yaya tapi baru hari ni yaya join im sorry :)

GA ni sangat menarik sebab ada Red Carpet u olls, tetiba yaya terfeeling pakai gaun ala-ala Elsa
catwalk di Red Carpet :D 
macam ni


ok sorry , straight to the point :)

pemenang akan dipilih berdasarkan
Pemenang Top Comentator bakal memenangi Sustained Released Vitamin C yang berharga RM 92.50 + RM 10.00 Top up - Pemenang dikira untuk blogger yang memberi komen paling banyak di blog ini sepanjang giveaway berlangsung dari 16 January 2015 hingga 28 February 2015

jom join :) Terima kasih sudi membaca :)

"PENCARIAN BLOGLIST FI HIFZILLAH"




Assalamualaikum :) curi-curi masa skit kat library ni sebab nak join segmen  "PENCARIAN BLOGLIST FI HIFZILLAH" hihi :)  

10 orang bertuah akan dipilih sebagai Bloglist Fi Hifzillah :)


Terima kasih sudi membaca , alang-alang membaca jom join sekali :)

love,
yaya yuki

Tuesday, 27 January 2015

My Favorite Article #1 (Its Okay To Feel Regret)

” Lila, I think we need to talk” says John.
“Yes ?”, answers Lila with gleaming eyes, hoping that John would say something that will make her happy.
“Err, I think I’ve burdening you all this while…”, John speaks hesitantly.
“Yes ?”, she answered short, her smile fades. She wants John explanation.
“I think that all this while , you’ve misundeerstood me that I love you…Yes, I love you as my friend but not more than that. I appreciate that you love me but then, I love your friend, Cindy. Not you..Sorry”, John says honestly about what he feels all this while.
He became a good friend to Lila just because she is a good listener and can be a good secret-chamber for him.
Tears start to fall along Lila’s fair cheek. She put down her phone and threw her face to the pillow on her bed. Screaming out loud she can…She regretting her confession to John before he explained to her the truth. It’s a pain truth to her.

Well guys, that’s one of my example of situation in these days…we’re teenager and somehow , we can’t run from falling in love with anyone with opposite gender to us. Be it girls or boys. Yes ! You can deny your friends by saying to them, you don’t liking him or her or you say that you hate him or her so much. But, in fact. You can’t lie to yourself because the feelings is a natural piece of thing as you the human being. It’s an inborn needs.
Some people choose to confess their feelings to their love one and some maybe choose to watch them from far and hold the feelings in because they might think, if they confess, the person they love may become distant from them. Especially when they’re you’re so-called friends, junior or senior in college or anyone. Actually it is better if you not rush yourself to confess your feeling. You might not know what is going to happen in the future.
It’s better to do it if you’re really confirm that she or he is going to be yours, in other word, you’ll going to marry them soon. Or else, you’ll feel regret doing it to someone who is not Halal for you. Feeling will fade once you utter the words that you shouldn’t to person who is not yours. It’s good to have such bravery and courage to profess your feeling to person you love but it meant to be someone who you have married. Don’t worry, how far you and your love one could be, if he or she is meant for you, then you’ll be with them one day. Allah has already set each of you with someone you don’t know. Someone much better than person you adore.
BUT, what if you’ve already confess to them in your lifetime??!
some of you might feel regret doing it like the situation I gave, feel embarrased especially when you’re a girl. Well, regretting is the process of life. It’s a process where you learn that you should not do the same mistakes over and over again. Cheer it. Be happy. Maybe it will teach you to be someone better if you look your mistake from the positive side. There’s a lesson behind every mistake you did in your life.
Perhaps, you migh come with your own life principle that love after marriage is the best ! So you’ll take care of your feelings and everyone around you, your parents who want you to succeed in life, friends and maybe someone who loves you all this while without you realise, or your-spouse-to-be who is right now walking on the Earth, breathing the same air like you.
Credit : IluvIslam.com

Sunday, 25 January 2015

Baby Acer Baru Sesuai Untuk Student Macam Saya :D mungkin juga Anda

Assalamualaikum :) selamat malam curi-curi masa buat homework ni  sebab nak update pasai Baby Acer baru kite :D . Khususnya buat student atau pun siapa-siapa sahaja Blogger ke ?? lagi sesuai guna lappy ni sebab memang tiptop , terbaik, dan harga pun jimat :)

belanja gambar sikit sebelum cerita function and specification









Genuine Windows® 8.1 with Bing (64-bit)
Intel® Celeron® processor N2940 (2 MB L2 cache, 1.83 GHz, up to 2.25 GHz with Intel® Burst Technology, DDR3L 1333 MHz, 7.5 W), supporting Intel® 64 architecture
Intel® HD Graphics, supporting Microsoft® DirectX® 11, OpenGL® 4.0, OpenCLTM v1.2
15.6" HD 1366 x 768 resolution, Acer CineCrystal™ LED
2GB DDR3L RAM (2GB x 1 upgradable to 8GB DDR3L x 1 Max)
500GB SATA HDD
Gigabit Ethernet, Wake-on-LAN ready
Acer InviLink™ Nplify™ 802.11b/g/n Wireless
Bluetooth® 4.0
8X DVD-Super Multi double-layer drive
Multi-gesture touchpad, supporting two-finger scroll and pinch. Swipes access charms, application commands
Acer Crystal Eye HD webcam, 1280 x 720 resolution
56 Wh 5000 mAh 11.1 V 6-cell Li-ion battery pack
Estimated battery life: up to 7 hour
SD card reader
One USB3.0 & Two USB 2.0 ports
HDMI™ port with HDCP support & VGA port
381.6 (W) x 256 (D) x 25.3/30.3 (H) mm
2.5 kg
1-Year International Traveller Warranty
Color : Titanium Silver
(Sumber:http://www.rakuten.com.my/shop/aoneplus/product/NBACR511C8QK/)


setakat hari ni guna memang best :) nak tulis pun selesa keypad smooth :) aku punya colour Titanium Silver, tak silap ada Black Colour, and masa tu dekat Jusco Melaka, aku ada jumpa colour Merah perggh lagi cun, rsa rugi pulak dah beli colour Titanium Silver , tapi its okay Titanium Silver pun Cun Jugak beb :D

soal harga kawan2 aku ada 2 orang pakai lappy macam aku jugak , setiap sorang harga lain, haaa korang kena laa pandai survey :D mcm aku ni harga tak smpai 1300 pun :D kawan2 aku ada yang beli 1500 dan sebagainya :)


okay lah nak sambung buat homework dulu :D
Terima kasih Kerana Sudi Membaca
Love,
YAYA YUKI

Friday, 23 January 2015

Isu Yang Paling Viral Saat ini, Khususnya buat Kaum Adam


salam jumaat,selamat menunaikan solat jumaat kaum Adam :)  hari ni aku terfikir nak tulis fasal isu ni sebab isu ni sama dengan tajuk assignment aku, HANTARAN TINGGI?? RASIONAL KE MINTA HANTARAN TINGGI TINGGI NI???
jom kita kupas isu persoalan ni serba sedikit :3
alang-alang dah menulis kan boleh minta persepsi korang tentang rasinonalnya minta hantaran tinggi-tinggi???


sekarang ni dekat kampung pun dah ada lebih RM50 K, dekat bandar?? mungkin mencecah 100 K... tapi aku tahu tak semua keluarga yang letak hantaran tinggi-tinggi mcm ni, dan mungkin yang letak hantaran tinggi-tinggi ni, mereka ada sebab tertentu, tapi ada sesetengah pihak letak hantaran mahal ni sebab nak perkahwinan anaknya jadi viral keluar nona mungkin akan jadi Wedding Of The Year gitu,, 
oke sebenarnya tak salah pun, jika pihak lelaki berkemampuan , tapi kalau permintaan tu membebankan dan terpaksa menangguhkan perkahwinanya tu??sebab tak cukup duit lagi?? hah?? rasional ke ???

jom kongsikan pendapat korang :) 

Terima Kasih 


Love,
YAYA YUKI

Wednesday, 21 January 2015

Sekadar Luahan


hai korang , dah lama yaya tak menaip di blog ni, sebab ape??
yaya merajuk la korang, geram semua ada, kalau baru pertama kali kena its okay yaya boleh accept lagi ni hmmmm.....

yaya suka masuk GA, bukan yaya jek orang lain pun kan , and bila masuk GA semua syarat yang blog penganjur berikan, kebiasaanya semua peserta akan ikut step by step sampai sempurna. and then bila sampai tarikhnya bila blog kita diumumkan sebagai pemenang, apa anda rasa bila kita pm orang yang sepatutnya sponsor hadiah kita, then dia buat tak tahu jek,

ok korang ni bukanlah sebab nak sangat ke atau lebih kasarnya *hadap* tapi ini adalah the way u appreciate people okay..

entri ni bukanlah untuk mengaibkan sesiapa pun, yaya tak terniat macam tu pun, cuma yaya nak sampaikan mesej 
 "jangan hanya menjanjikan yang manis-manis belaka, tetapi bila tamat GA anda buat tak tahu sahaja" ,
"please learn how to respect bloggers who are participate in your GIVEAWAY"

itu sahaja untuk petang ini
terima kasih

love,
yaya yuki 

Wednesday, 14 January 2015

#1 Liebster Award # by Kemma (Answer from Yaya Yuki)

Hai assalamualaikum,
so malam ni sebab semua kerja dah beres aku nak jawab soalan daripada kemma Cimot :D



hihi honestly idont know what is this , tapi sebab soalan-soalan yang diaju tu menarik, so aku jawab laaa hihi :)

Questions

apakah perasaan anda bila anda ditag oleh saya hehehe ? 

yaya jarang di tag ni, kdg2 jek ada, so bila ditag rasa teruja nak buka and tengok isi nya :)



mesti ada crush kat sesiapa kan ? haa siapakah dia tu ?

Crush eh?? emm emmm emmm hihi masa sekolah dulu adalah minat kat seorang bro ni tak silap dia ketua pengawas masa tu, yaya ni budak lagi form 2 macam tu haaa itu boleh kan dikata kan crush kan??? haha :D selepas daripada tu, tak ada dah,minat kat dia pun sebab saja-saja hihi and dia tak tahu pun yaya minat dia (aku sombong atau terus terang malu sikit nak kawan kawan dengan lelaki hihi :D ) --- ini fakta bukan auta tau, but now, puberty change me a lot:) dah ok sikit dah :D kikiki


teka teki : describe hari ini dalam lima huruf 
P to the E to the N to the A to theT


adakah anda solat penuh semalam ??????? 
Alhamdulilah . Penuh.


anda rasa soalan-soalan saya mengaibkan anda ? haha jawab dengan jujur ye
tak laa. biasa-biasa jek sporting jek yaya jawab ni :D


last song you listened to 
rasanya all of me - JOHN LEGEND


apa pendapat anda tentang blog hikma ? hehe 
comel laaa colour pink yaya suka yaya suka :D


semalam anda mimpi pasal apa
sebab penat sangat , jujur yaya ni kalau dah tidur, bom meletop pun susah nak bangun, lagikan nak ingat mimpi ape hehee :D 




hikma dah tak tau nak tanya apa . korang rasa hikma patut tanya apa ? (hahaha boleh pulak)
hahahaha tanya lah yaya dah makan ke belum?? honeymoon nati , nak pilih kat mana ke?? hihi gurau ok 


bagi satu link contest/giveaway/segmen yang anda join (eh dah kenapa ? nak join laa tu . hikma kantoi ahah) 
http://nik-ainaa.blogspot.com/2015/01/giveaway-blog-nik-ainaablogspotcom-2015.htm (tapi yaya tak join lagi, InsyaaAllah will join soon )


dah join kemma's huge giveaway ? ( cepat join !!)
belum lagi insyaaAllah :)


#Yaya #Yuki #Answer #All #The #Questions
to Kemma Cimot tq tag :)
terima kasih kerana sudi membaca
love,
YAYA YUKI

Monday, 12 January 2015

A Busy Year (The Times)

Hai Assalamualaikum kepada semua readers blog Yaya Yuki.
as u olls know, aku last year untuk tahun ni, banyak sangat nak diselesaikan , disiapkan sebelum menjejak kan kaki ke Oversea maybe eh?? eh??  or UKM maybe ?? UM maybe???Insyaa ALLAH kalau ada rezeki iolls :). uolls doakan ye :) hmmm sepatutnya the next entry is i want to share Muslimah wear Fashion from Sudan tapi kan u olls, aku still tak sempat lagi nak snap picture, im sorry :(

kepada yang invite aku untuk join segmen or Giveaway :) Insyaa Allah i'll join okeyh dalam masa terdekat ni.

selepas menyusun jadual belajar dengan kehidupan seharian baru aku tahu how its working well ,in order to manage my life :)

masa Form 3 and Form 5 kan, masa tu zaman nak ambik exam besar-besar , banyak kali aku masuk program motivasi pengurusan masa dengan jadual,  tapi tak bermotivasi pun sebab masa tu pada aku ,
'buat apa nak ada jadual, time nak belajar, belajar laa, time nak tidur, tidur. time nak makan, makan laaa sampai puas' macam tu laa prinsip aku, sebab tu tak pernah merasa Straight A , hihihi, yela fikiran budak-budak.

Semakin usia meningkat, semakin kita melangkah kaki ini ke satu tahap yang lebih tinggi , baru kita akan sedar, bagaimana pentingnya pengurusan masa dalam kehidupan seharian.
kadang-kadang aku terfikir , setiap manusia di muka bumi ini diberi 24 jam satu hari, orang lain elok jek cukup jek masa dia orang, kenapa aku tak??? kenapa?? dan kenapa?? inilah soalan aku tanya pada diri aku, sehingga membawa kepada pembinaan jadual belajar, dan pengurusan diri.

We are not given a GOOD or BAD life We are GIVEN LIFE , and ITS UP TO YOU to make it good or bad

"Demi Masa! (1) Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian (2) Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.(3)"
Al-Qur'anul Karim; Surah Al-'Asr (103) ayat 1-3)


Selamat Malam 
Terima kasih kerana sudi membaca 

Friday, 9 January 2015

Bilik Untuk Disewa area Keramat Kl

Assalamualaikum hye guys, perhatian kepada yang sedang mencari bilik sewa area KL ye inilah tempat yang tepat anda datang hihi.sebenarnya ini bukan rumah aku pun, Tolong orang jek promote ni.







- Bilik untuk disewa
- Area keramat au, kl
- Kipas, katil, almari disediakan
- Lelaki muslim sahaja
- Sila hubungi faridbari 013-2116216
@ 014-2668779


sila hubungi nombor yang berkenaan untuk sebarang pertanyaan . Terima Kasih

Fashion Jubah Dari Sudan Cantik!!

hye uolls, assalamualaikum salam jumaat :)
dah lama kan tak dengar aku membebel kat blog ni, ada sesiapa rindu dengan tulisan aku tak??haaa?? tak ada ?? okay tak ape :) tak kecik hati pun kalau tak ada yang rindu hihi :).. ada laa jugak yang dok DM tanya awak kat mana?? awak kat mana??? awak awak kat mana??
dengar ni aku reply
""hey saya di Yaya Yuki. hey Saya di disini""

ok focus pada topic. semalam aku dapat sehelai jubah dan sehelai baju muslimah ala2 baju tema english denim vintage gitu yang dibeli di Sudan .Pengirim nya ialah Encik ???? hihi nati bila dia dah jadi husband baru i bagitau uolls okeyh :D hihi sekarang masih bersahabat lagi.




maaf ye korang kualiti gambar yang bergred D..Insyaa Allah tahun depan aku beli DSLR hihi . Jubah yang sangat tebal, labuh dan selesa di pakai dan kain yang berkualiti tinggi. aku tak tahu laa ada dijual di Malaysia atau tak rasanya adalah kot dekat butik jubah-jubah arab . And jubah ni boleh terus dipakai waktu solat sbb mmg labuh and tak jarang :)

Next , aku akan update entry bergambar baju muslimah dari sudan pula ye :) Lots of Love
Fashion Jubah Sudan
Terima Kasih kerana sudi membaca

Monday, 5 January 2015

Segmen : New Year Blogwalking Januari by Sulyanie Ghazali

Hai Assalamualaikum, disebabkan adik sulyanie yang comel ni ada invite aku untuk join segmen ni, so aku join hihi :D. sambil - sambil tu bolehlah naik kan Traffic and Followers kan.

*klik banner untuk join.


♥ Tarikh tutup : 31 JANUARI 2015
♥ Tujuan segmen nie untuk memudahkan sul dan peserta-peserta blogwalking dan follow blog-blog peserta yang lain.
♥ Senarai peserta akan diupdate setiap hari.
♥ Rajin-rajin kan diri jenguk + follow blog peserta yee. Dapat tambah follower jugak :)


Syarat dia simple jee. Hope segmen nie dapat sambutan. Jom join ramai-ramai :)

jemput join sekali ye,
terima kasih sudi membaca :)


Apa Hukum Memakai Telekung Lycra

Assalamualaikum hai pembaca blog saya yang kiut miut , baru2 ini kita digemparkan dengan satu spekulasi yang tersebar di dunia Facebook , Whatsapp dan sebagainya yang mengatakan bahawa "haram memakai telekung Lycra ketika solat".
Aku agak terperanjat laa, of coz aku terperanjat sebab aku adalah salah seorang pengguna telekung Lycra. Sebab-sebab telekung Lycra ni menjadi pilihan adalah kerana
i) Kualitinya yang baik, dan sangat selesa dipakai waktu solat.
ii) ianya juga hadir dalam pelbagai jenis warna yang sangat menarik hati untuk membelinya.

Sebelum kita membuat sebarang spekulasi Ayuh Kita kumpulkan maklumat2 tentang telekung lycra dari sumber-sumber yang benar.

Apakah hukum memakai kain telekung lycra semasa solat? Adakah benar tidak sah solat dengan memakainya kerana nampak susuk badan?


بسم الله الرحمن الرحيم

Telekung lycra menjadi pilihan wanita, pada pandangan kita, ialah kerana faktor cuaca di tempat kita. Apatah lagi jika seseorang wanita itu sedang berbadan dua, ataupun sedang di ambang menopause. Mereka ingin beribadah dengan selesa, lalu ingin memilih jenis kain yang selesa.

TELEKUNG BUKAN SYARAT SAH SOLAT

Selalu kita sebutkan, memakai telekung bukankah suatu kewajipan. Syarat sah solat itu ialah menutup aurat, bukan memakai telekung solat. Pakaian untuk solat tidak semestinya berwarna putih, tidak semestinya kosong tanpa corak. Jika pakaian harian kita sudah bersih, cukup syarat menutup aurat, longgar, kita boleh solat dengan pakaian harian itu.

Memakai telekung bukan syarat sah, tetapi kerana kebiasaan dan keselesaan kita, walaupun pada asalnya supaya aurat lebih tertutup dengan sempurna. Mungkin juga kerana pakaian harian ataupun pakaian kerja kita tidak cukup syarat menutup aurat, makanya, apabila hendak solat, kita memang mesti memakai telekung untuk menutup aurat yang masih tidak lengkap tertutup.

Sebenarnya, aurat dalam solat dan aurat di luar solat (apabila ada lelaki ajnabi/bukan mahram) sama sahaja. Sama perlu ditutup sempurna, sama batas auratnya. Bahkan ada mazhab yang mengatakan aurat dalam solat semasa tiada lelaki ajnabi lebih ringan berbanding aurat di luar solat. Bagi mazhab Abu Hanifah, kaki (ظهر القدم) boleh dibuka apabila solat semasa ketiadaan lelaki ajnabi.

PAKAIAN KETAT ATAU MENAMPAKKAN SUSUK BADAN SEMASA SOLAT

Persoalan dalam hal ini sebenarnya ialah, apa hukum solat dengan memakai pakaian yang ketat/menampakkan susuk badan, sedangkan pakaian itu memang tebal tidak menampakkan kulit, dan sudah menutup bahagian aurat yang perlu ditutup?

Para ulama' mengatakan solat itu SAH, tetapi MAKRUH, dan jika ia dipakai semasa solat yang dapat dilihat oleh lelaki ajnabi, perbuatan itu BERDOSA.

Antara lain :

Al-Syeikh Sayyid Sabiq dalam Fiqh Sunnah mengatakan :

"Wajib memakai pakaian yang menutup aurat, walaupun pakaian itu ketat menampakkan bentuk aurat. Sekiranya pakaian itu nipis sehingga nampak putih ataupun merahnya kulit, pakaian itu tidak boleh dipakai dalam solat."

Al-Syeikh Saleh al-Fawzan memfatwakan sahnya solat wanita yang memakai pakaian ketat yang menutup seluruh bahagian auratnya, dalam masa yang sama, berdosa memakai pakaian begitu.

Beliau mengatakan :

"Pakaian ketat yang menyerlahkan bentuk badan wanita tidak boleh dipakai. Pakaian ketat tidak boleh dipakai baik oleh lelaki mahupun wanita, lebih-lebih lagi kaum wanita, kerana lebih banyak fitnah ada pada mereka.

Adapun hukum solat dengan memakai pakaian ketat, sekiranya ia menutupi bahagian aurat, maka solatnya SAH kerana adanya penutup aurat, namun berdosa orang yang solat dengan memakai pakaian ketat, kerana dia (seolah-olah) melanggar satu daripada peraturan solat dengan sebab ketatnya pakaian yang dipakainya itu. Ini dari satu sudut.
Dari sudut kedua pula, ia menarik pandangan, lebih-lebih lagi kaum wanita. Maka wajib bagi wanita memakai pakaian yang longgar sempurna menutup auratnya :
tidak menampakkan bentuk badannya, tidak menarik pandangan kepadanya, tidak nipis ataupun jarang, sebaliknya pakaian itu hendaklah menutup wanita itu dengan sempurna."

KESIMPULAN : HUKUM TELEKUNG LYCRA?

➡️ Sekiranya telekung lycra dipakai menyerlahkan susuk badan, maka hukumnya sama seperti pakaian ketat. Sah solat, tetapi makruh. Berdosa jika dipakai di hadapan lelaki ajnabi.

➡️ Sekiranya pakaian harian yang dipakai itu tebal, sehingga memakai telekung lycra pun tidak menampakkan susuk badan kerana sudah dilapisi pakaian tebal di dalamnya, ia tidak dikira sebagai ketat.

Pastikan pakaian yang kita pakai tidak menyerlahkan susuk badan, tidak kira apa jenis pun nama kain dan potongannya. Baik di dalam solat, mahupun di luar solat, apabila dapat dilihat oleh lelaki yang bukan mahram.

والله اعلم


Rujukan ringkas

Sayyid Sabiq, Fiqh Sunnah
Abu Malik Kamal, Sahih Fiqh Sunnah
http://islamqa.info/ar/143733
http://islamqa.info/ar/46529
http://ar.m.wikipedia.org/wiki/قدم

Ditulis Oleh :
Ustazah Nabilah Hasan
8 November 2014.

Harap perkongsian ini bermanfaat.

Terima Kasih sudi membaca.

Thursday, 1 January 2015

New Year Giveaway with Eversoft Skinz Youth Recall by AJ


Hai Assalamualaikum :) permulaan entry 1 january 2015 dengan menyertai Giveaway With Eversoft Skinz Youth Recall By AJ...

kebetulan masa awal bulan 12, kulit aku ni problem skit, berminyak semacam and ada bintik-bintik hitam,putih,pink,purple,oren semua ada errr stress rasa macam nak gosok pakai kertas pasir jek, dah tak dapat nak selfie :( hihik so aku pergi Mall, dok usha-usha mana yang paling best nak pakai ni..and dok belek dalam 2 jam macam tu aku tertarik dengan produk Eversoft Skinz ni, dan aku pun belilah yang set trial botol comel2 tu yang untuk 2 minggu, aku pakai skit2 tahan jugak laa dalam sebulan.


so far best pakai Eversoft Skinz ni , banyak kesan positif .maaf ye gambar quality low saya tiada camera DSLR :3

mengapa anda harus memenangi rangkaian 

produk Eversoft Skinz Youth Recall

saya harus memenangi rangakain produk Eversoft Skinz Youth Recall ini kerana dengan produk yang menggunakan bahan-bahan semulajadi Jepun ini, ia mampu membuatkan kulit saya kekal muda, remaja, bersih serta 'Flawless' dan 'Glowing' sepanjang masa :)


"Eversoft Skinz menjadi pilihan untuk 

kekal cantik di Tahun Baru 2015 kerana......." 

Eversoft Skinz mampu merealisasikan impian wanita untuk mendapat kulit porselin mereka, yang halus dan putih bersinar bak kristal, kini wanita nampak jauh lebih muda berbanding usia  :)

Hadiah :
5 (lima) x Rangkaian Produk Penjagaan Kulit Eversoft Skinz 
Youth Recall bernilaiRM 250 setiap satu.
Tarikh Tamat = 4 january 2015
sila tekan banner di atas untuk sertai :)


Terima Kasih Sudi Membaca :)